Agenda voor familiezorgers

November 2017

21 november - Alzheimercafé Oisterwijk-Moergestel

Thema:
Financiële zaken, bewindvoering en mentorschap bij Dementie

 

Gast:
mw mr J.L. Driessen-Kleijn kandidaad notaris van De Hair Vrijdag notarissen & adviseurs

 

Als er sprake is van dementie krijgen mantelzorgers te maken met de juridische aspecten. Zodra de persoon met dementie niet meer zelfredzaam is op zakelijk gebied, is het belangrijk dat dit voor hem/haar wordt geregeld en hun rechten worden gewaarborgd. Mantelzorgers krijgen te maken met wetten en regels die bedoeld zijn voor de bescherming van de persoon met dementie, maar ook om mogelijkheden te creëren om als mantelzorger de belangen te behartigen van die persoon. In een interview gaan we op deze ontwikkelingen in en praten we o.a. over mentorschap, bewindvoering en euthanasieverklaring.

 

Data
21 november

 

Tijd
Inloop vanaf 19.30 uur Aanvang programma van 20.00 – 22.00.uur

 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellende. Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen het geen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die de aanwezigen elkaar op zo, n avond geven is van zeer grote waarde, en de aanwezigen gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis. Onze medewerkers staan gedurende de avond voor iedereen klaar, en mocht u vragen hebben stel ze gerust.

 

Graag heten we u allen van harte welkom! Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

Adres:
De Coppele
Prunusstraat 69
5061 AS Oisterwijk

 

Informatie:
Jeanne Verberk
013-5284571
j.verberk@ziggo.nl
alzheimer.afd.middenbrabant@planet.nl

 

22 november - Café Einstein Tilburg

Thema:
Brainblocks en Autisme

 

Café Einstein is een ontmoetingspunt voor alle betrokkenen en belangstellenden rondom het thema autisme. We nodigen u graag uit voor deze bijeenkomst:

 

Data
Woensdag 22 november

 

Tijd
Inloop vanaf 19.30 uur
19.45-20.45 uur presentatie gastspreker
20.45-21.30 uur informele uitwisseling

 

Rosi Stamps komt alles vertellen over Brainblocks. Brainblocks is vooral een inzichtelijke manier om jongeren en hun systeem uit te leggen hoe het autistische brein werkt. Met dit model kan op een makkelijke manier beeldend uitleg gegeven worden aan dat een autistisch brein, anders werkt dan een niet autistisch brein. Hierbij zal Rosi ook voorbeelden geven en kunt u zelf ook met voorbeelden en vragen komen.

 

Over Rosi Stamps: Rosi is ruim 18 jaar werkzaam met jeugd met gedragsproblemen/beperkingen, waaronder autisme. Waarvan 15 jaar bij Idris. Momenteel is Rosi werkzaam als gezinsbehandelaar, verbonden aan stek; een behandelgroep voor kind en gezin. Vanuit haar functie, geeft ze aan jongeren en ouders (en familie, scholen etc.) psycho-educatie en behandeling aan de hand van Brainblocks.

 

De avond organiseren we voor mensen met de diagnose autisme, naasten en zorgverleners. Iedereen is van harte welkom. U kunt in een ontspannen sfeer uw ervaringen delen, vragen stellen, discussiëren over het thema. Kortom: Café Einstein biedt contact, deskundigheid, voorlichting, (h)erkenning en uitwisseling.

 

De toegang is gratis. Er is gratis koffie en thee. Belangstellenden kunnen zich bij voorkeur aanmelden via ons e-mail adres: cafeeinsteintilburg@outlook.com

 

Adres:
RIBW Brabant
Willem II straat 21-23
5038 BA Tilburg
Parkeertip: Parkeergarage Pietervredeplein

 

Informatie:
U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met Ellen van Eijk en Yvette Schalken werkzaam bij RIBW Brabant via tel.nr. of 06-50207888 of 06-22314426. Of stuur een e-mail.

 

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en bijeenkomsten facebook.com/cafeeinsteintilburg

 

23 november - Café Brein Tilburg

Café Brein is een trefpunt voor zowel naastbetrokkenen van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als voor mensen met een NAH, hulpverleners en andere geïnteresseerden. Bij mensen met NAH is sprake van een hersenbeschadiging ten gevolge van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, hersenkneuzing ongeval of, hersentumor e.d..

 

Café Brein wordt vormgegeven door: MEE regio Tilburg, Thebe  en GGZBreburg. Iedere café avond staat er een onderwerp centraal en is er ruimte voor vragen en discussie. Dit alles in een gezellige en ontspannen sfeer. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen zonder aanmelding binnenlopen. De toegang is gratis.

 

Data
23 november

 

Thema: Zo lang mogelijk thuis met NAH
Vrijwel iedereen wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen maar toch is dit niet altijd zo eenvoudig, zeker niet als je NAH hebt. Advies/ondersteuning van bijvoorbeeld een ergotherapeut kan dan zeer waardevol zijn. Ergotherapie kijkt namelijk gericht naar die activiteiten die voor iemand belangrijk zijn. Zo kunnen de dagelijkse handelingen geoefend worden in de thuissituatie of wordt bekeken of er hulpmiddelen of woningaanpassingen nodig zijn.

 

Naast de aandacht voor de persoon met NAH is het belangrijk dat ook de familie, de mantelzorger of de thuiszorgmedewerker op de hoogte wordt gebracht van de mogelijkheden zodat zij betere hulp kunnen geven en (daar waar nodig) degene met NAH kunnen ondersteunen bij het zelfstandig thuis wonen.

 

Tijdens deze avond gaan we graag met u in gesprek over de mogelijkheden en kunnen onderling ervaringen met dit thema uitgewisseld worden.

 

Gastspreker:
Marjo van Gils – Simons ; ergotherapeut de Wever Tilburg

 

Adres:
Multifunctioneel Centrum “de Poorten”
Hasseltstraat 194, 5046 LP Tilburg
Tijd:19.30-21.30 uur.

 

Informatie:
MEE regio Tilburg, Annelies van der Laan, telefoon: 013-5424100
Thebe Thuisbegeleiding, Gerda Oostenrijk, telefoon: 06-13645204
GGZ Breburg, Yvonne Maas, telefoon: 088- 0162400

24 november - Matchdag WeHelpen

Ken je WeHelpen al? Doe mee aan de Matchdag in Tilburg op 24 november!

 

Vanuit Café Brein zijn we betrokken bij WeHelpen en dit leek ons een mooie gelegenheid om de matchdag en de specifieke informatie over NAH onder de aandacht te brengen.

 

Wehelpen.nl is een website waarop mensen hulp kunnen vragen en aanbieden. Dit varieert van de hond uitlaten tot boodschappen doen. En van de heg snoeien tot schilderles, een praatje tijdens een kopje koffie, of een ritje ergens heen. Het is een succes! Tienduizenden mensen hebben zich al aangesloten. Kijk op www.wehelpen.nl of kijk op https://tilburg.wehelpen.nl voor vragen en aanbod in Tilburg. De website en de hulp zijn gratis en voor iedereen. Binnen een paar klikken kan er een hulpvraag worden aangemaakt of hulp worden aangeboden.

 

Data
24 november

 

Matchdag Tilburg

Om WeHelpen meer bekendheid te geven wordt er op vrijdag 24 november een Matchdag georganiseerd, dus woon je in Tilburg en heb je een hulpvraag die je graag op deze dag ingelost wilt hebben, maak dan een profiel aan en vul bij de trefwoorden ‘matchdag Tilburg’ in.

 

Of wil je juist graag iemand helpen? Dan kun je je hulpaanbod kenbaar maken. Je vertelt wat je zou kunnen doen, hoe, wanneer en hoe lang. Hulpvragers kunnen je zo makkelijk vinden. Je kan natuurlijk ook direct reageren op de hulpvragen die anderen hebben geplaatst.

 

Heb je een vraag over WeHelpen of hulp nodig bij het aanmaken van je profiel?
Ga dan langs bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk bij jou in de wijk, of neem contact op met het AdviesPunt van ContourdeTwern, via email adviespunt@contourdetwern.nl of bel met: 013 549 86 46

 

WeHelpen en NAH
WeHelpen is ook actief op specifieke thema’s, zoals NAH. Op de website www.wehelpenhersenletsel.nl vind je praktische tips, een checklist en hyperlinks naar uitleg rondom NAH en mantelzorg.

30 November - Hersenletsel... en dan?

Mantelzorgbijeenkomst: Uitwisselen van ervaringen en verhalen. Dit onder begeleiding van professionals met kennis over mantelzorg & NAH.

 

De avond start én eindigt voor iedereen in de Driehoek (Gendringenlaan 179). Van 19.30 – 20.00 uur heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen aan een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in gesprek en blijven de deelnemers van ‘NAH-tuurlijk Gezellig’ in de Driehoek.

 

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Datum
30 November – Start 19.30 uur.

 

Locatie
De Driehoek, Gendringenlaan 179 Tilburg

 

Contactgegevens
Maria Veraart
06 346 26 878
mariaveraart@contourdetwern.nl

30 November - NAHTUURLIJK GEZELLIG!

NAHTUURLIJK GEZELLIG is een ontmoetingsmoment voor personen met Niet Aangeboren Hersenletsel om samen te darten, kaartje leggen, spelletje doen, film kijken… 

 

De avond start én eindigt voor iedereen in de Driehoek (Gendringenlaan 179). Van 19.30 – 20.00 uur heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen aan een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in gesprek en blijven de deelnemers van ‘NAH-tuurlijk Gezellig’ in de Driehoek.

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Datum
30 November – Start 19.30 uur.

 

Locatie
De Driehoek, Gendringenlaan 179 in Tilburg

 

Contactgegevens
Sjef van der Klein
06 10 54 06 78
sjefvanderklein@contourdetwern.nl


December 2017

12 december - Bijeenkomsten Partners van dementerenden

13.30 – 16.00 uur


Januari 2018

18 januari - Café Brein Tilburg

Café Brein is een trefpunt voor zowel naastbetrokkenen van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als voor mensen met een NAH, hulpverleners en andere geïnteresseerden. Bij mensen met NAH is sprake van een hersenbeschadiging ten gevolge van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, hersenkneuzing ongeval of, hersentumor e.d..

 

Café Brein wordt vormgegeven door: MEE regio Tilburg, Thebe  en GGZBreburg. Iedere café avond staat er een onderwerp centraal en is er ruimte voor vragen en discussie. Dit alles in een gezellige en ontspannen sfeer. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen zonder aanmelding binnenlopen. De toegang is gratis.

 

Data
18 januari

 

Adres:
Multifunctioneel Centrum “de Poorten”
Hasseltstraat 194, 5046 LP Tilburg
Tijd:19.30-21.30 uur.

 

Informatie:
MEE regio Tilburg, Annelies van der Laan, telefoon: 013-5424100
Thebe Thuisbegeleiding, Gerda Oostenrijk, telefoon: 06-13645204
GGZ Breburg, Yvonne Maas, telefoon: 088- 0162400

25 Januari - Hersenletsel... en dan?

Mantelzorgbijeenkomst: Uitwisselen van ervaringen en verhalen. Dit onder begeleiding van professionals met kennis over mantelzorg & NAH.

 

De avond start én eindigt voor iedereen in de Driehoek (Gendringenlaan 179). Van 19.30 – 20.00 uur heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen aan een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in gesprek en blijven de deelnemers van ‘NAH-tuurlijk Gezellig’ in de Driehoek.

 

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Datum
25 Januari – Start 19.30 uur.

 

Locatie
De Driehoek, Gendringenlaan 179 Tilburg

 

Contactgegevens
Maria Veraart
06 346 26 878
mariaveraart@contourdetwern.nl

25 Januari - NAHTUURLIJK GEZELLIG!

NAHTUURLIJK GEZELLIG is een ontmoetingsmoment voor personen met Niet Aangeboren Hersenletsel om samen te darten, kaartje leggen, spelletje doen, film kijken… 

 

De avond start én eindigt voor iedereen in de Driehoek (Gendringenlaan 179). Van 19.30 – 20.00 uur heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen aan een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in gesprek en blijven de deelnemers van ‘NAH-tuurlijk Gezellig’ in de Driehoek.

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Datum
25 Januari – Start 19.30 uur.

 

Locatie
De Driehoek, Gendringenlaan 179 in Tilburg

 

Contactgegevens
Sjef van der Klein
06 10 54 06 78
sjefvanderklein@contourdetwern.nl


Maart 2018

15 maart - Café Brein Tilburg

Café Brein is een trefpunt voor zowel naastbetrokkenen van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als voor mensen met een NAH, hulpverleners en andere geïnteresseerden. Bij mensen met NAH is sprake van een hersenbeschadiging ten gevolge van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, hersenkneuzing ongeval of, hersentumor e.d..

 

Café Brein wordt vormgegeven door: MEE regio Tilburg, Thebe  en GGZBreburg. Iedere café avond staat er een onderwerp centraal en is er ruimte voor vragen en discussie. Dit alles in een gezellige en ontspannen sfeer. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen zonder aanmelding binnenlopen. De toegang is gratis.

 

Data
15 maart

 

Adres:
Multifunctioneel Centrum “de Poorten”
Hasseltstraat 194, 5046 LP Tilburg
Tijd:19.30-21.30 uur.

 

Informatie:
MEE regio Tilburg, Annelies van der Laan, telefoon: 013-5424100
Thebe Thuisbegeleiding, Gerda Oostenrijk, telefoon: 06-13645204
GGZ Breburg, Yvonne Maas, telefoon: 088- 0162400

29 Maart - Hersenletsel... en dan?

Mantelzorgbijeenkomst: Uitwisselen van ervaringen en verhalen. Dit onder begeleiding van professionals met kennis over mantelzorg & NAH.

 

De avond start én eindigt voor iedereen in de Driehoek (Gendringenlaan 179). Van 19.30 – 20.00 uur heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen aan een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in gesprek en blijven de deelnemers van ‘NAH-tuurlijk Gezellig’ in de Driehoek.

 

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Datum
29 Maart – Start 19.30 uur.

 

Locatie
De Driehoek, Gendringenlaan 179 Tilburg

 

Contactgegevens
Maria Veraart
06 346 26 878
mariaveraart@contourdetwern.nl

29 Maart - NAHTUURLIJK GEZELLIG!

NAHTUURLIJK GEZELLIG is een ontmoetingsmoment voor personen met Niet Aangeboren Hersenletsel om samen te darten, kaartje leggen, spelletje doen, film kijken… 

 

De avond start én eindigt voor iedereen in de Driehoek (Gendringenlaan 179). Van 19.30 – 20.00 uur heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen aan een medewerker van Siza. Om 20.00 uur gaan de mantelzorgers (onder begeleiding van een professional) in gesprek en blijven de deelnemers van ‘NAH-tuurlijk Gezellig’ in de Driehoek.

Kijk voor meer informatie over hersenletsel ook eens op: www.gebrokenbrein.nl

 

Datum
29 Maart – Start 19.30 uur.

 

Locatie
De Driehoek, Gendringenlaan 179 in Tilburg

 

Contactgegevens
Sjef van der Klein
06 10 54 06 78
sjefvanderklein@contourdetwern.nl


Mei 2018

24 mei - Café Brein Tilburg

Café Brein is een trefpunt voor zowel naastbetrokkenen van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als voor mensen met een NAH, hulpverleners en andere geïnteresseerden. Bij mensen met NAH is sprake van een hersenbeschadiging ten gevolge van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, hersenkneuzing ongeval of, hersentumor e.d..

 

Café Brein wordt vormgegeven door: MEE regio Tilburg, Thebe  en GGZBreburg. Iedere café avond staat er een onderwerp centraal en is er ruimte voor vragen en discussie. Dit alles in een gezellige en ontspannen sfeer. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen zonder aanmelding binnenlopen. De toegang is gratis.

 

Data
24 mei

 

Adres:
Multifunctioneel Centrum “de Poorten”
Hasseltstraat 194, 5046 LP Tilburg
Tijd:19.30-21.30 uur.

 

Informatie:
MEE regio Tilburg, Annelies van der Laan, telefoon: 013-5424100
Thebe Thuisbegeleiding, Gerda Oostenrijk, telefoon: 06-13645204
GGZ Breburg, Yvonne Maas, telefoon: 088- 0162400


September 2018

27 september - Café Brein Tilburg

Café Brein is een trefpunt voor zowel naastbetrokkenen van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als voor mensen met een NAH, hulpverleners en andere geïnteresseerden. Bij mensen met NAH is sprake van een hersenbeschadiging ten gevolge van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, hersenkneuzing ongeval of, hersentumor e.d..

 

Café Brein wordt vormgegeven door: MEE regio Tilburg, Thebe  en GGZBreburg. Iedere café avond staat er een onderwerp centraal en is er ruimte voor vragen en discussie. Dit alles in een gezellige en ontspannen sfeer. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen zonder aanmelding binnenlopen. De toegang is gratis.

 

Data
27 september

 

Adres:
Multifunctioneel Centrum “de Poorten”
Hasseltstraat 194, 5046 LP Tilburg
Tijd:19.30-21.30 uur.

 

Informatie:
MEE regio Tilburg, Annelies van der Laan, telefoon: 013-5424100
Thebe Thuisbegeleiding, Gerda Oostenrijk, telefoon: 06-13645204
GGZ Breburg, Yvonne Maas, telefoon: 088- 0162400


November 2018

22 november - Café Brein Tilburg

Café Brein is een trefpunt voor zowel naastbetrokkenen van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als voor mensen met een NAH, hulpverleners en andere geïnteresseerden. Bij mensen met NAH is sprake van een hersenbeschadiging ten gevolge van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, hersenkneuzing ongeval of, hersentumor e.d..

 

Café Brein wordt vormgegeven door: MEE regio Tilburg, Thebe  en GGZBreburg. Iedere café avond staat er een onderwerp centraal en is er ruimte voor vragen en discussie. Dit alles in een gezellige en ontspannen sfeer. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen zonder aanmelding binnenlopen. De toegang is gratis.

 

Data
22 november

 

Adres:
Multifunctioneel Centrum “de Poorten”
Hasseltstraat 194, 5046 LP Tilburg
Tijd:19.30-21.30 uur.

 

Informatie:
MEE regio Tilburg, Annelies van der Laan, telefoon: 013-5424100
Thebe Thuisbegeleiding, Gerda Oostenrijk, telefoon: 06-13645204
GGZ Breburg, Yvonne Maas, telefoon: 088- 0162400Benieuwd naar de mogelijkheden?


Bel 013 – 544 33 43


Geraldine P. uit Papendrecht

‘Hoe regel je zorg voor je ouders als je het als broers en zussen onderling niet met elkaar kunt vinden? ’

Begeleider – Amarant Tilburg

‘Docent geeft op een leuke speelse manier les. Wisselt voldoende af tussen theorie, beeldmateriaal en opdrachten.’

Begeleider – Philadelphia groep

‘Ik vond de opzet erg prettig. De cursus bevatte voldoende raakvlakken met de praktijk waar ik werk. Erg volledig.’